【香港】只顧執行北京政治指令
特首林鄭月娥上任時,強調她重視民生政策,不想再挑起社會矛盾,所以不處處避開如23條立法、政改等政治議題,亦刻意在非政治議題上接納民主派意見,但有民主派中人稱,從昨日施政報告中,林鄭在政治議題上處處緊跟北京,林鄭所謂重視民生,其實只是一種包裝,「第一份(《施政報告》)仲遮遮掩掩,到呢一份就完全赤裸裸,所謂唔搞政治爭議嘢,只係為佢推北京政治指令做包裝」。

找藉口不推政改

該民主派中人直言,林鄭之前說不搞23條立法,還可以令一些民主派人相信,林鄭與民主派、甚至香港市民也有近似想法,「有啲言論、政治空間唔好收得太緊」。

不過從她昨日為23條立法升溫、表明縱使未有23條,政府仍可以用其他條例對付港獨及異見者,「由此可見,林鄭所謂唔想挑起社會矛盾,根本係假,只要北京一下令,有冇23條佢都會執行」。

另一民主派人士更稱,林鄭所謂「唔搞爭議政治議題」,「講穿咗只係唔搞政改」,事實上林鄭心知港人對「一國兩制」只重「一國」、維護國家安全變打壓反對派、排除異己工具深感憂慮,擔心香港越來越大陸化,「但林鄭一於唔理,照寫入《施政報告》,可見佢唔搞爭議政治議題,只係唔搞北京唔鍾意嘅嘢,北京要佢搞嘅(政治議題),佢就搞到足」。